Ferie langs Gudenåen

Kender du det Midtjyske?
Når du vælger at overnatte hos Holmriis B&B vil vi anbefale dig at
besøg nogle af de smukke steder som området også tilbyder.
Vi har her listet nogle af vores foretrukne valg.

Vi anbefaler

Kanotur på Gudenåen - en "konge" tur
Overnatning med vandretur langs Gudenåen forbi kongegraven "Høj Stene"
til Kongensbro Kro.
- To dags miniferie hvor vi har sørget for overnatning og indhold -
 

"Ned i gear"
Miniferie med unikke oplevelser, fysisk aktivitet og mental afslapning.
Picnic ved Veteranbiltræf, vandretur på Trækstien, besøg på Energimuseet, Kanotur på Gudenåen.
- Tre dags miniferie hvor vi har sørget for overnatning og indhold -


Tange Sø
Danmarks største kunstige sø anlagt i 1918-21 i forbindelse med opførelsen af Tangeværket.
Den er ca. 13 km lang og modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å.

Gudenåcentralen
med turbiner der har produceret strøm siden 1921.
gudenaacentralen.dk

Energimuseet
Viden - Oplevelser - Spænding.
Museets udstillingsareal er på hele 15.000 kvadratmeter og er placeret i et fantastisk naturområde omkring Gudenåen og Tange Sø.
Energimuseet.dk

Høj Stene
En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger er fundet ved Gudenåen.
Moesgaard Museum

Bjerringbro
Positivitet, fællesskab og internationalt udsyn
Byen blev grundlagt i 1863 omkring Bjerringbro Mølle. Byen har 7551 indbyggere.
På Facebook kan du finde grupperne "Badeklubben Hop i åen" og "Gudenådalens Veterantræf"
Bjerringbroby.dk

Gudenådalens Museum
Med kopierne af de 1000 år gamle Mammenfund, øksen og de to mankestole, effekter fra den formodede grav for en vikingehøvding, som blev gravet ud for 150 år siden.
Gudenådalens-museum.dk


Bjerringbro Idræts- & Kulturcenter
Besøg bl.a. Svømmehal, Sauna & Spa, Café
Bjerringbroip.dk

Niels Due Jensens Plads
Niels Due Jensens Plads midt i Bjerringbro er en langstrakt park, der forbinder Gudenåhuset og midtbyens butikker. Parken er indrettet med masser af vandkunst og gode opholds- og aktivitetsmuligheder. 
Bjerringbro Avis

Outdoor Bjerringbro
Kanoudlejning, teltplads og MTB cykeludlejning.
Natouren.dk

Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening
Fiskekort, Aktivitetskalender, Fangstraporter, Vejrudsigt og vandstand ved Gudenåen
Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening


Kjællinghøl
På Kjællinghøl lå i middelalderen en stor borg, og i dag kan man tydeligt se borgbankernes placering ned mod Gudenåen.
Kjællinghøl historiske værksted er naturskole, med en kopi af et langhus fra 600-tallet opført i 2002.
Ved Gudenåen findes shelter
Kjællinghøl 

Bjerringbro og dens historie

Lidt om Bjerringbro og dens historie
Skrevet af Else Krarup-Pedersen til et møde i 2022

Gudenåen der løber gennem byen har altid betydet meget for området – historiske beretning starter her. DK`s længste vandløb ca. 160 km fra udspring Tinnet v. Tørring til Randers fjord.
Åen var vigtig langt tilbage i tiden, men pramfarten havde sin storhedstid i 1800 tallet. I 1840érne med mindst 80 store pramme og et ukendt antal mindre.
Da pramfarten var på sit højeste kom jernbanen til området.
Kågen, der var en fladbundet pram blev brugt til transport af gods fra Randers og op til Silkeborg og modsat. Det første stykke fra Randers – Bjerringbro blev prammen trukket af stærke mænd kaldet pramdragere.
Fra Bjbro til Silkeborg, hvor strømmen blev kraftigere måtte stærke heste tage over. Tilbage til Randers gik det lettere med strømmen.
Ved Energimuseet kan man se en gammel Kåg.
Kågfolket var et frit og til tider voldsomt folkefærd. De gjorde holdt ved de mange kroer der var undervejs (bl.a. Fladbro, Ans, Kongensbro, Tvillum) En kop kaffe kostede på den tid 12 øre samt snaps ad libitum.
Der hvor pramdragerne eller hestene gik blev der langs åen en træksti. Stien eksisterer stadig, mere eller mindre farbar og bliver flittigt benyttet af vandrere.
AP Møller fonden har netop doneret 15 mill., så hvis det går efter planen kan et sammenhængende stisystem langs Gudenåen indvies i 2025.
Lokalt bruges stien meget i dag. Her er flere broer hvor åen kan krydses.
Engbroen - Møllebækbroen - Kjællinghølbroen, samt vejbroerne ved Brogade og Ringvejen.


Mølleren i Bjerring
Før 1868 var der ikke noget der hed Bjerringbro, men små landsbyer som Bjerring, Hjermind og Gullev.
Mølleren i Bjerring Mogens Christensen var en driftig mand
Han byggede en træbro i 1838 over åen (Bjerring mølle bro) så han også kunne få kunder syd for åen og komme over til ladepladsen for pramfart. Der er opsat en mindesten for Mogens Christensen ved Gudenåen.
Mølleren opkøbte jord langs Gudenåen. 150 tdr. land og udvidede sin mølle der malede korn med en vindmølle, kombineret bomhus med købmandshandel og gæstgiveri og senere pakhus og hovedbygning.
St. St. Blicher var ofte gæst i møllen på sin gennemrejse fra Spenstrup-Thorning.
Mølleren døde i 1867. Adskillige møllere førte møllen videre til 1971
Siden da har Møllen i mange år været bolig for en familie tidligere med en sportsforretning


I 1938 bevilgede amtsrådet en ny bro idet den gamle træbro højst kunne bære 4 tons. Folk måtte stå af bussen og gå over.
I sommeren 1859 besøgte HC Andersen, Præstegården i Hjermind. Her står en mindesten for besøget. Undervejs skrev han ”Jylland mellem tvende have” . ”Skynd dig kom om føje år heden som en kornmark står” og ”Mellem rige bøndergårde snart dampdragen flyve vil”
I 1863 kom jernbanen og en station blev placeret ved den allerede eksisterende bro over Gudenåen og de 5 huse, nu ”Bjerringbro mølle bro”.
I 1869 kom stationen til at hedde Bjerringbro og således var den driftige møller også indirekte medvirkende til, at vi fik en station og senere en by.
Jernbanen blev en konkurrent til pramfarten på Gudenåen. I 1930 kunne man dog stadig opleve enkelte pramme, men få år senere begyndte kanofarerne at bruge åen.
I sommerhalvåret er der i dag en del der sejler i kano og overnatter i Bjerringbro. Turen fra Tangeværket til Bj.bro eller Ulstrup er en god oplevelse.
Befolkningsudviklingen i Bjerringbro:
1888-1913 steg befolkningstallet fra 100-700
1913-1938 ” 2.069
1938 – 1963 ” 3.780 – 6 aviser, 10 dagligvarerforret
I dag ” ca. 7.500

Bj.bro deles af åen i den nordlige bydel og den sydlige ”Sønderbro”

I Bj.bro spiller man håndbold. I 1994 spillede KFUM`s herrehold sig for første gang i 1. division og det blev starten på professionel håndbold i Bj.bro
Et rigt fritidsliv med over 200 foreninger. Mange frivillige gør et kæmpearbejde
Kulturfestival hvor mange foreninger bidrager/præsenterer sig 10 dage i juni måned.
I 1993 var alle sejl sat til med Kunsterfestival i Bjerringbro. Stort telt på torvet og multikunstneren Jens Jørgen Thorsen blev hyret til at udsmykke teltet. Denne udsmykning overraskede dog initiativtagerne for Thorsen hældte 4 l gul maling efterfulgt af 4 l rød maling ud over teltdugen.
Borgmester og kunstfor.formand havde iklædt sig leopardbukser for at matche kunstneren, der dog denne dag optrådte i pyjamasbukser – som han smed da han skulle til at arbejde – stod i underbukser som han dog beholdte på.
Festivalen skulle vare i 2 uger men Thorsen blev bortvist fra byen – afsløret som en plattenslager og medieklovn. De store landsdækkende medier opdagede at der skete noget i Bj.bro Det gav øget turiststrøm, så noget lykkedes.

Årets By i 2005
I 2013 havde Bj.bro 150 års jub.ilæum. Det blev fejret med bl.a. besøg af dronningen. Hun skulle bydes på frokost og hvor kunne det foregå? Det tidligere så aktværdige Madsens hotel i gågaden var lukket, men blev åbnet, repareret og rengjort til spisning
Dronningen spadserede ned til åen og så den smukke sol- og vandtrappe, der var etableret her.
Efterfølgende er der sket mange ting omkring åen. Her arbejdes på vildmarksbad, toilet og omklædning, sauna, madpakkehus, picnic område, naturlegeplads, udendørstræning m.m.

Grundfos startede i Poul Due Jensens kælder i 1945 og har betydet utroligt meget for byens udvikling og har givet tilskud til mange ting bl.a. vores dejlige idrætsanlæg med svømmehal fra 1995 og senest bymidten med Niels Due Jensens plads.

Midt i Bjerringbro ligger Gudenåhuset med bibliotek, cafe, biograf, samt lokaler til møder, udstilling og lokalhistorie.
Bjerringbro kirke er opført i 1919. Bjerringbro gymnasium er fra 1979. Det ligger syd for åen og er landets mindste gymnasium.
Nørgaards højskole flyttede fra Hadsten til Bjerringbro i 1972. Den er en af landets største højskoler ca. 125 højskoleelever og ca 60 kortkurser årligt. Højskolen har en stor trold stående som blikfang. Trolden hedder Gudar og er skabt af den lokale stenkunstner Jørgen Glud.
Historien om Gudar handler om en ung mand der forelskede sig i Gudars smukke datter. Han måtte ikke få hende, så derfor bortførte den unge mand sin elskede. Faderen (trolden Gudar) blev så vred, at han kastede en kæmpesten efter det unge par. Stenen ramte dem ikke, men pløjede sig gennem landskabet og skabte Gudenådalen.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram